Soorten Cacao

Alle chocolade wordt gemaakt van één van de werelds drie verschillende typen cacaobonen die vandaag de dag worden gebruikt: de pure Criollo de ‘gewone’ Forastero en een kruising van deze twee, de Trinitario. VANROSELEN verkoopt chocoladerepen en -producten gemaakt van cacaobonen van alle drie de soorten.

Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste cacaosoorten en hun herkomst:

Cacaoboon soort Herkomst Beschrijving
Criollo

Java

 

Madagascar

Venezuela

De Criollo is de volmaakste diamant van alle cacaoboon soorten. Deze boon heeft de meest delicate, gebalanceerde en zachte smaak maar is heel vatbaar voor ziektes. De boon is goed voor 5-10% van de wereldproductie.
Trinitario

Grenada

 

Haïti

Jamaica

Trinidad

Venezuela

De Trinitario komt oorspronkelijk uit Trinidad. Vanwege zijn subtiele, fijne kwaliteit wordt deze soort vaak gebruikt voor het blenden. Valrhona echter, maakt een overheerlijke chocolade van deze boon. De wereldproductie van de Trinitario is ongeveer 10-15%.
Forastero

Ivoorkust

 

Ghana

Sao Thomé

De Forastero is de meestverspreide cacaoboon ter wereld. Hij heeft grotere peulen en is veel meer resistent tegen ziektes. Vanwege de mindere kwaliteit en toch sterke, ferme en volle smaak wordt de boon veel gebruikt voor het blenden. Goed voor meer dan 80% van de wereld cacao productie en komt hoofdzakelijk uit Afrika.

 

Criollo

De Criollo is met zijn roodachtige kleur de fijnzinnigste en duurzaamst onder de cacaobonen (5% - 10% van de wereldoogst). Tot tweehonderd jaar geleden werden de meeste cacaoproducten met deze boon gemaakt. Producten gemaakt van Criollo bonen zijn echter tegenwoordig vrij zeldzaam; de smaak (een bijzondere mix van noten, vanille, karamel en tabak) is niet typisch en niet ieders favoriet meer sinds de komst van de Trinitario en Forastero bonen. Neemt niet weg dat een chocolade gemaakt van de Criollo boon een waar genot is voor kenners en mensen die houden van iets bijzonders. Ook in ons assortiment verkopen wij chocoladerepen van dit type boon. Bekende ondersoorten van de Criollo zijn: Porcelana, Chuao, Ocumare 61 en Ocumare 67, en Guasare.

 

Criollo Bean.png

Forastero

Deze boon wordt wereldwijd het meest gebruikt; bijna 80% van de chocolade is afkomstig van dit type boon en wordt daarom ook wel de ‘bulk cacao’ genoemd. De boom is rijk aan vruchten, niet ziektegevoelig en groeit daardoor makkelijk. Chocolade van de Forastero boon is licht, een beetje bitter, met een aantal aardetinten. Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Amazone zijn er nu wereldwijd vele soorten Forastero bonen. De meest bekende komen uit Brazilië en West-Afrika. De naam dankt de boon aan zijn importeurs: ‘Forastero’ betekent ‘buitenlander’ in het Spaans. Bekende ondersoorten van de Forastero zijn: Nacional, Arriba of Amenolado.

Forastero-cacao-bean-Chocopedia-300x150.jpg

Trinitario

De Trinitario boon is een kruising van de Criollo en de Forastero bonen. Zoals de naam het al doet vermoeden, komt deze cacaoboom oorspronkelijk uit Trinidad. De eerste bomen werden daar al in 1678 gepland. Vanaf die tijd was het wereldwijd de fijnste cacao die er bestond. Door nog onbekende reden (men denkt aan een boomschimmel) mislukte de oogst zodanig dat men besloot over te stappen op de Forastero boom uit het Amazonegebied. De boom werd gekruist met de overgebleven Criollo en een nieuwe Trinitariosoort ontstond. De Trinitario wordt vandaag de dag gebruikt voor exclusieve donkere chocoladeproducten en bestrijkt 10%  - 15% van de wereldoogst. Bekende ondersoorten zijn onder meer: Sambarino, Rio Caribe en Sur del Lago.

Trinitario.jpg