Proeven van Chocolade

Het is een plezier om van chocolade te genieten. Maar om echt de complexe smaken en structuren te kunnen ontdekken moet u de tijd nemen om te kunnen genieten en proberen te omschrijven van alles wat chocolade u kan bieden. U hebt zeker uw geest en zintuigen nodig.

Ook is er wat tijd voor nodig om de minstens 400 verschillende smaken in elk stukje chocolade te proeven en te herkennen. Probeer het eens en ontdek de sprankelende karakteristieken. Volg de proefmethodes hieronder en u zult verrast zijn!

Het uiterlijk

Chocolade van hoge kwaliteit heeft een roodbruine of diep bruine kleur en is nooit zwart. Dit zou betekenen dat de cacaobonen te lang zijn gebrand.

De geur

Ruik voordat u eet – geur is één van de belangrijkste ’memory triggers’ - en probeer de betoverende aroma’s te identificeren. Er mogen geen ranzige of eigenaardige luchtjes aan zitten.

Een krokante breuk

Goede chocolade moet breken met een krokante knak. Als hij uit elkaar valt en geen harde breuk heeft is de chocolade waarschijnlijk niet goed voorgekristalliseerd (getempereerd) en/of is de hoeveelheid plantaardig vet te hoog.

Het mondgevoel

Geniet van de ervaring van smeltende chocolade op uw tong. Chocolade is het enige voedingsmiddel dat smelt bij lichaamstemperatuur en als het helemaal gesmolten is moet er alleen een zachte en romige textuur in de mond achterblijven. Gebruik de tong om de chocolade door de hele mond te verdelen, haal diep adem door de neus om alle smaken te ontwikkelen en proef dan de verrassende complexiteit van de chocoladesmaak. En hoe vaker je proeft en je openstelt voor verschillende soorten chocolade hoe beter je geniet van deze complexiteit.