Solkiki - Costa Esmeraldas 90%
Onderscheidingen:
2019 - Cacao of Excellence
De enige Ecuadoriaanse cacao die deze prijs heeft gewonnen.
Iets zoeter dan de 100% reep, deze toegankelijke 90 + 0 presenteert een zachte zuurgraad en robuuste nootheid. Het% is een combinatie van de cacaoboon en de toegevoegde cacaoboter. Dit is 90 + 0 omdat we nul boter toevoegen. Als je 20% cacaoboter toevoegt, heb je een reep van 70 + 20. Wat 90% je met zekerheid vertelt, 10% suiker. Zoveel is zeker!
Na jarenlang cacao uit Ecuador te hebben beoordeeld, zijn we doorgegaan met het zoeken, vinden en benaderen van de heer Freddy Salazar voor een monster. We werden overweldigd door onze eerste tests en bestelden een bulklading uit Freddy's nevelwouden van Costa Esmeraldas - aan de noordwestkust van Ecuador, 130 mijl ten westen van Quito.
Kort nadat onze zending in 2019 arriveerde, werd deze cacao door het Cacao of Excellence-programma erkend als World Top 50. We zijn er trots op dat we het eerste team in Europa zijn dat met zijn cacao werkt.
Het landgoed van Freddy is slechts 6 jaar oud - gelegen op een ex-veeboerderij. Zeer steile, weelderige, gelaagde hellingen maken het dagelijkse werk ingewikkeld, maar het klimaat blijft het hele jaar door vrij stabiel met een kort nat seizoen en mistige, druilerige zomers in de toepasselijk genaamde Cloud Forests. Minimale temperatuurschommelingen betekent dat consistentie beter haalbaar is. Het beheer van de cacaoboomgaarden zorgt voor meer dan 40 voltijdse banen in de lokale gemeenschap van het landelijke Esmeraldas.
Deze reep van 90% bevat geen toegevoegd vet - het is gewoon pure cacao, gesorteerd, geroosterd, gepeld, geprepareerd en steengrond. We hebben deze ultrahoge% esmeralda's gemengd met een klein percentage smaakcacao van een Peruaanse coöperatie, gewoon om de rand eraf te halen, terwijl de kern van Esmeraldas intact blijft. Het resultaat is een intense reep met een zeer lange weelderige smelt en zonder afleiding. Achter het aanvankelijke krachtige karakter van nootachtige harsen presenteert de cacao diepe en rijke chocoladetonen en de smelt ontwikkelt zich in de loop van enkele minuten met aanhoudende zachte zuurgraad. Heerlijk, bedankt Freddy!6